Stybar: Algarve-sejr giver fornyet selvtillid

Professionelt cykelløb

Den tjekkiske stjernerytter, Zdenek Stybar, vandt ikke en eneste sejr i 2018. Netop derfor betyder etapesejren i Volta ao Algarve alverden. En skalp han tog for næsen af danske Søren Kragh Andersen.

33-årige Stybar har et langt og flot CV, der blandt andet tæller etapesejre i Tour de France og Vuelta a España. Sidste år måtte han dog se langt efter konkurrenterne, når målstregen nærmede sig, men det blev der ændret på, på sidste etape af Volta ao Algarve, hvor Søren Kragh Andersen ellers længe lignede et bud på en vinder.

– Det er traditionelt set en meget hård etape. Jeg har været i udbrud de sidste to år på denne etape, men er blevet hentet begge gange, så det var en stor forløsning, at det endelig lykkedes. Tredje gang er lykkens gang, må man sige, udtalte Stybar efter etapen ifølge cyclingnews.com.

På søndagens etape lignede det ellers længe, at vores danske talent, Søren Kragh Andersen fra Team Sunweb skulle hjemtage ikke bare etapesejren, men den samlede sejr i løbet. Inden etapen lå han 29 sekunder efter den senere vinder, Tadej Pogacar, men på etapen kørte danskeren afsted på den afsluttende stigning, og sloveneren kunne ikke følge hans tempo.

Det kunne Stybar til gengæld, som i den afsluttende spurt, hjemtog sin første sejr i over et år. Samtidig kom Pogacar ind 15 sekunder efter udbryderne, og holdt dermed sin samlede føring.

Wout Poels fra team Sky sluttede på løbets tredjeplads.

Stybars rolle i løbet var ellers at hjælpe sin kaptajn Enrik Mas til sejr, men da chancen bød sig for at gå med i Andersens udbrud, var der kun en ting at gøre ifølge tjekken:

– Da jeg så, at han rykkede, tænkte jeg: ”OK, det her er momentet”, og så fulgte jeg bare med. Det var alt eller intet, fortalte han efterfølgende.

Stybar er generelt kendt som en stærk hjælperytter, og han var da også en stor del af forklaringen på QuickSteps mange sejre sidste år. Særligt i forårsklassikerne er han en uvurderlig hjælper, og ryttere som Niki Terpstra, Philippe Gilbert og Yves Lampaert havde nok ikke vundet så meget uden den rutinerede vejkaptajn på holdet. Men alle ryttere har brug for en sejr i ny og næ, så dette var en kærkommen en af slagsen:

– Jeg er virkelig glad for, at jeg kunne afslutte det denne gang. Det giver et kæmpe kick til selvtilliden. Formen er, hvor den skal være, og det håber jeg, at jeg kan profitere af i den kommende tid, sagde Stybar efter løbet.

På lørdag venter Omloop Het Nieuwsblad, hvor QuickSteps brostenstrup skal forsøge, at hjemtage sejren. Et løb, som Michael Valgren vandt på flotteste vis sidste år.