Pokerhænder – hvilke pokerhænder bør jeg spille?

Er du helt ny pokerspiller? Eller har du efterhånden en smule erfaring med to kort på hånden? Ligegyldigt hvor erfaren du er, vil vi gerne give dig et par tips, som kan give dig en stor fordel over dine modstandere.
Formålet med denne side er at forklare dig, hvilke hænder der er profitable at spille, og hvilke du bør holde dig fra. Vi vil derved give dig en oversigt over rangeringen af hænder, og vi vil komme nærmere ind på, hvad sandsynligheden er for at vinde med specifikke pokerhænder.

Det er dog ikke altid lige simpelt, der er nemlig rigtig mange faktorer, der spiller ind, når man taler om, hvilke hænder man bør spille. Disse er for eksempel:

 • Hvor mange spillere er der ved bordet?
 • Hvordan spiller disse spillere?
 • Hvor gode er de andre spillere?
 • Hvad er din position ved bordet?

Alt dette og meget andet kan du læse om herunder.

de bedste pokerhænder

Rangering af pokerhænder

Her får du en tydelig oversigt over de bedste pokerhænder – altså hvilke femkorts pokerhænder, der er rangeret højest – og en kort forklaring af disse. 

 1. Royal flush
  – Straight fra 10 til es, hvor alle fem kort er i samme kulør.
 2. Straight flush
  – Hvilken som helst straight i samme kulør.
 3. Fire ens
  – Fx fire esser. Hvis der ligger fire ens på bordet, vinder spilleren med det højeste kort på hånden (den højeste ’kicker’).
 4. Fuldt hus
  – Du danner et fuldt hus ved at have to kort af samme værdi og tre andre kort af samme værdi – fx 77999.
 5. Flush
  – Fem kort i samme kulør.
 6. Straight
  – Fem kort i rækkefølge. Fx 3,4,5,6,7.
 7. Tre ens
  – Tre ens kort – fx 777.
 8. To par
  – To ens + to ens – fx QQKK.
 9. Et par
  – Fx JJ.
 10. Højt kort
  – Højt kort vinder fx, hvis ingen spillere har et par eller bedre. Her er es det højeste og 2 det laveste.
rangering af pokerhænder

Du kan læse mere om rangering af pokerhænder i vores store poker guide, der indeholder mange flere informationer.

Disse hænder bør du spille

Nu går vi til det, der kan virke en smule mere kompliceret – for hvilke starthænder bør man egentligt spille? Som vi nævnte tidligere, er der flere ting, der har en betydning for dette. I dette afsnit vil vi først forklare, hvilke hænder man bør spille helt generelt, og i de næste to afsnit vil der blive knyttet en kommentar til, hvilke hænder man bør spille mod visse spillere, og hvilken betydning din egen position ved bordet har på dine starthænder.
Langt de fleste pokerspillere, som taber i den lange ende, taber, fordi de spiller for mange hænder. Når man spiller for mange dårlige hænder, øger man sandsynligheden for, at andre spillere ved bordet lægger penge i puljen med bedre hænder og derved bedre chancer.

Som udgangspunkt bør du spille:

 1. De fleste par på hånden
 2. Nogle få hænder med medium kort i samme kulør (fx 78 i hjerter)
 3. De fleste høje og sammenhængelige kort (fx AK, QK, QJ, KJ, TJ osv.)

Hvilken betydningen har din placering ved bordet på dine starthænder?

Som vi lige nævnte, er det en god ide at spille de fleste par, enkelte medium kort og mange høje og sammenhængelige kort. MEN… hvilke hænder, du spiller, kommer især an på din placering ved bordet.
Ved de fleste pokerborde vil der være ni spillere. Jo tidligere du sidder ved bordet, jo færre hænder bør du spille. Hvis du sidder i første position, kan det derved være profitabelt at folde et par fem, men hvis du derimod sidder på dealerknappen (sen position), vil det være helt sindssygt at smide hvilket som helst par.

Den korte tommelfingerregel lyder altså på: Hvis du sidder i sen position, bør du spille flere forskellige pokerhænder, og hvis du sidder i tidlig position, bør du holde dig til at spille de bedste hænder.
Herudover er det værd at nævne, at jo færre spillere, der er ved bordet, jo flere hænder bør du spille.

Hvilken betydningen har de andre spillere ved bordet på de starthænder, du spiller?

Når vi taler om de andre spillere ved bordet, er der to ting, vi gerne vil råde dig til. Det første råd omhandler, hvor gode disse spillere er, og det andet tip omhandler, hvordan de spiller.

Spillernes niveau:

 • Hvis dine modstandere generelt er bedre end dig

Hvis du er en af de dårligste spillere ved bordet, så kan du med fordel spille færre pokerhænder. Det er ingen skam at indrømme, at man er mindre erfaren end de andre spillere – tværtimod kan det spare dig en masse penge.

 • Hvis du er den bedste spiller ved bordet

Hvis du er en af de bedste spillere ved bordet, vil det give mening, at du spiller en smule flere starthænder. Grunden til dette er, at du har en ’skill edge’ over dine modstandere, som resulterer i, at du kan udspille dem i løbet af hånden.

De andre spilleres stil:

 • Hvis de andre spillere ved bordet spiller ’tight’

Hvis de andre spillere ved bordet spiller ganske få starthænder, giver det mening for dig at spille en smule flere. Dette tillader, at du kan stjæle blinds.

 • Hvis de andre spillere ved bordet spiller ’loose’

Hvis de andre spillere ved bordet spiller helt vildt mange starthænder, bør du spille færre. Grunden til dette er, at du lettere vil få en masse penge i puljen og vinde, hvis du starter med bedre rangerede pokerhænder end dine modstandere.

Pokerspiller vinder det hele

Hvad bør man ellers vide om pokerhænder?

Rangeringen af pokerhænder er sort på hvid. AA er den bedste hånd, og 2 7 i forskellig kulør er den værste. Alle andre falder herimellem. Men som vi lige har set, er der mange faktorer, der bør spille ind i dine overvejelser, når du skal finde ud af, hvilke pokerhænder du vil spille. Og der er faktisk endnu flere faktorer endnu.
Mange af disse er dog begrænset til enten cashgames eller turneringer. I cashgames kan spillerne hele tiden tage flere penge frem og lægge på bordet, og derfor giver det sjældent mening at snakke om, hvordan antallet af chips på bordet påvirker starthænderne – men det giver meget god mening i turneringer.
I pokerturneringer starter du med x-antal chips, og herefter stiger blind-niveauet regelmæssigt. Det vil sige, at pludseligt har nogle spillere ikke særligt mange chips i forhold til blind-niveauet, og det er sådan, at turneringen hele tiden mister spillere, indtil der kun er én vinder tilbage.

 • Hvilke hænder bør du spille, når du har mange chips? (> 40 big blinds)
 • Hvilke hænder bør du spille, når du har en medium stack (20 – 40 big blinds)
 • Hvilke hænder, bør du spille, når du har en lille stack? (< 20 big blinds)

Når du har mange chips, kan du lægge pres på de spillere, der har få chips, netop fordi du kan slå dem ud af turneringen. Derfor kan du tillade dig at spille lidt flere starthænder.
Hvis du har en mellem chip stack, bør du spille en smule mere konservativt og prøve at finde frem til nogle favorable situationer.
Hvis du derimod har få chips, bør du udvælge dine pokerhænder nøje. Her handler det nemlig især om at gå all-in, før der kommer kort på midten af bordet.

Hvad er sandsynligheden for at vinde med forskellige pokerhænder?

Når man taler om all-ins pre-flop (før der kommer kort på bordet), er det let at fastsætte, hvilke hænder der har den største sandsynlighed for at vinde.

Herunder har vi indsat et par eksempler:

 1. AK (samme kulør) vs. 77 = AK har 47,5% chance. Par syv har 52% chance. Den sidste halve procent er chancen for, at de ender med den samme hånd.

– Når to store kort er all-in mod et mindre par, kalder man det et ’flip’ eller et ’race’, fordi det er cirka 50/50.

 • AA vs. 55 = AA har 81%. Par fem har 18%.

– Når et større par møder et lavere par, vil det største par altid have cirka 80% chance for at vinde.

 • KQ (ikke samme kulør) vs. 78 (samme kulør) = KQ har 59%. 78 har 40%.

– To høje sammenhængende kort vil som regel vinde cirka 60% af gangene mod to lavere sammenhængende kort.

Hvis du ikke er all-in, men gerne vil vide, hvad chancen er for at vinde med en specifik hånd, bliver det pludseligt lidt mere kompliceret.
Grunden til, at det bliver kompliceret, er, at der igen er mange faktorer, der spiller ind – fx de andre spilleres niveau og meget andet.

Vi håber, at denne guide til hvilke pokerhænder, der er gode at spille, har været givende for dig, så du kan komme ud og vinde oftere – held og lykke.