Der er et yndigt land – Teksten
Tekst: Adam Oehlenschläger, 1823
Melodi: H. E. Krøyer, 1835
Der er et yndigt land,
det står med brede bøge
nær salten østerstrand
nær salten østerstrand.
Det bugter sig i bakke, dal,
det hedder gamle Danmark,
og det er Frejas sal,
og det er Frejas sal.
Der sad i fordums tid
de harniskklædte kæmper,
udhvilede fra strid
udhvilede fra strid.
Så drog de frem til fjenders mén,
nu hvile deres bene
bag højens bautasten,
bag højens bautasten.
Det land endnu er skønt,
thi blå sig søen bælter,
og løvet står så grønt
og løvet står så grønt.
Og ædle kvinder, skønne mø’r
og mænd og raske svende
bebo de danskes øer,
bebo de danskes øer.
Hil drot og fædreland!
Hil hver en danneborger,
som virker, hvad han kan
som virker, hvad han kan!
Vort gamle Danmark skal bestå,
så længe bøgen spejler
sin top i bølgen blå,
sin top i bølgen blå.
Vort gamle Danmark skal bestå,
så længe bøgen spejler
sin top i bølgen blå,
sin top i bølgen blå.
Nationalsangen og sport
Det er ganske få sange, der kan få tårerne frem i en granvoksen mands øjne – især, når han står sammen med sine kammerater på tilskuerpladserne til en fodboldkamp. Men nationalsangen, ’Der er et yndigt land’, kan.
Der er en række fantastiske (og mindre fantastiske) sange, der i dag hænger ubrydeligt sammen med sportsbegivenheder vi gerne mindes og tænker tilbage på med smil i mundvigen.
De sange bringer os øjeblikkeligt tilbage til det sted og den tid, hvor Danmark eksempelvis vandt EM i fodbold.
Læs med herunder og find ud af, hvor mange af de klassiske danske sportssange du kender – og om du kan huske, hvor du var, da de toppede. Bær over med overvægten af fodboldrelaterede sange.
Danmarks nationalsang: Der er et yndigt land – 1823, Adam Oehlenschläger
Alle kender den og de danske fans elsker den, fordi det er netop denne sang, der er den ene af Danmarks to nationalsange, hvoraf den anden er ’Kong Christian stod ved højen Mast’. De to har lige stor ret til titlen, men alligevel er det Oehlenschlägers der i dag kendetegnes som den ’ægte nationalsang’ af alle danske fodboldfans.
’Kong Christian’ bruges omvendt oftere ved officielle og royale lejligheder. På den måde har de to sange stille og roligt fundet hver sin niche, hvor de kommer til deres ret og repræsenterer Danmark. Siden 1990erne er Oehlenschlägers vers i stigende grad blevet en del af den danske sportskultur og er der stadig i dag.
Hvad er definitionen på en sports- eller fodboldsang?
Der er egentlig flere kategorier indenfor emnet, når det kommer til sange, der er med til at hylde og opmuntre diverse sportshold, der skal præstere noget for deres land eller klub. Det er sange, vi hører i radioen eller synger på stadion og dem, der senere kommer til at minde os om de begivenheder de er skrevet til.
Som udgangspunkt kan man inddele dem i to overordnede kategorier.
De officielle
I denne kategori findes de sange, som de forskellige internationale forbund laver i forbindelse med turneringer, der spilles med deltagelse fra flere lande, som eksempelvis EM eller VM. Her findes også de officielle landsholdsslagsange, der spilles i radioen og til kampene.
De uofficielle
Dette er en større kategori, fordi den dækker alt fra de slagsange, som fansene synger på stadion, de klubsange, som alle klubberne indenfor fodbold efterhånden har, hvis de spiller på et bare nogenlunde højt niveau til de uofficielle hyldestsange. Det er indbegrebet af hygge og stemning, der findes i denne kategori og det er også her vi finder nogle af de numre, der vækker flest mindre og følelser hos dem, der brænder for sporten.
Herunder kommer en række bud på gode og kendte sange, der vil vække minder hos alle fodboldfans herhjemme. Lad os starte med den, der gør alle danske fans våde i øjenkrogen.
VM-landsholdet med Dodo & the Dodos: Re-Sepp-ten – 1986, VM i Mexico
Vi kan vist hurtigt blive enige om, at det var denne sang, der for alvor gjorde fodboldsangene til en dille, der ikke siden er gået af mode.
Selv om Gunnar ”Nu” Hansen allerede i 1984 lavede ’Nu Rap’, der var en hyldest til drengene, da de skulle spille slutrunde i Frankrig, så var det ikke før Dodo to år efter lavede ’Re-Sepp-ten’, at vi virkelig blev grebet af Fodbold-slagsang-feber herhjemme.
Selve sangen blev til dels populær på grund af den historie, der ligger bag, for det er ikke en hvilken som helst sangskriver, der har skrevet den – den består nemlig at rim og vers skrevet af almindelige danskere, sendt ind til Ekstra Bladet og sat sammen af Jarl Friis-Mikkelsen.
Det er også den første sang, der blev sunget af landsholdet selv, med Frank Arnesen i spidsen og Dodo samt Onkel Stanley som gæstesolister.
Har du levet i 80erne og før, så kender du med garanti både dele af sangen og omkvædet fra denne sande klassiker og populariteten falder ikke ved, at sangen også fulgte landsholdet i EM-finalen i 1992, hvor vi vel alle husker resultatet.
EM-landsholdet og Rocazino: En For Alle – 1988, EM i Tyskland
BOM! Endnu en af de store klassikere fra 80erne – næsten på højde med nationalsangen, når det kommer til kendte landsholdssange. Der er ikke mange andre sange hverken før eller efter de to her, der huskes så tydeligt.
På sammen måde som ’Re-Sepp-ten’ er ’En for alle’ også skrevet specielt for at følge vores danske drenge til EM og give dem støtte og mod.
Når den gamle plade ryger på afspilleren findes der næppe en dansker over 30, der ikke kan synge med på i hvert fald omkvædet af denne fodboldhymne.
Lige så stor som ’Re-Sepp-ten’ blev den aldrig, men den ligger meget tæt på. Især fordi den også er et godt billede på den tid den er lavet i, både når det kommer til lyd og tekst.
VM-landsholdet og Dodo & the Dodos: Vi Vil Have Sejren I Land – 1998, VM i Frankrig
Det, der har været med til at gøre denne sang så populær er helt sikkert det resultat det danske landshold opnåede ved VM i Frankrig det år, hvor sangen blev udgivet som den officielle danske VM-sang. Vi har nemlig aldrig, hverken før eller siden, præsteret så flot og kommet så langt i et VM, som vi gjorde det år.
Derfor blev sangen også spillet og spillet og spillet i de uger, hvor det stod på og i takt med at der blev vundet flere kampe steg fodboldfeberen. Det var det år, hvor selv folk, der ikke interesserede sig for fodbold til daglig kunne samles omkring Tv’et for at følge udviklingen og netop derfor blev sangen også en regulær landeplage, som alle kendte og som et minimum kunne nynne med på.
Søren Poppe og Sofie Lassen-Kahlke: Danmarks drenge – 2002, VM i Sydkorea og Japan
Igen en sang, der i høj grad har opnået om ikke andet, så en del af sin popularitet som resultat af historien, der ligger bag.
På samme måde som i 1986 havde den helt almindelige dansker nemlig også mulighed for at give sit besyv med. Denne gang var det dog ikke i forbindelse med teksten, men i stedet for valget af selve sangen, for i bedste Melodigrandprix-stil blev der afholdt en konkurrence mellem fem forskellige sange, der alle var skrevet og blev fremført som en del af optakten til VM. Her kunne publikum så stemme på den sang de bedst kunne lide og på den måde blev ’Danmarks Drenge’ vores VM-sang i 2002.
Hvad siger Danmark?
Det er ikke så let at tjekke, hvilke sange vi egentlig bedst kan lide herhjemme – måske fordi det ikke er et emne, der er helt vildt relevant at researche. Alligevel kan man, ved at kigge på YouTube, se, hvilke sange det er vi klikker på igen og igen. I juli 2018 så top-fem listen således ud:
- Bare Kom An, VM i Sydafrika i 2010 (6.104.000 klik)
- The Danish Way to Rock, Nephew, VM Sydafrika i 2010 (1.569.000 klik)
- Danmarks Drenge, Søren Poppe og Sofie Lassen-Kahlke, VM i Sydkorea og Japan 2002 (868.000 klik)
- Re-Sepp-ten, Dodo & the Dodos, VM i Mexico 1986 (375.000 klik)
- Vi vil have sejren I land, Dodo & the Dodos, VM i Frankrig 1998 (287.000 klik)
Er du enig i den?
Uofficielle slagsange
Ligesom der har været en række officielle sange båd på national og international scene, så har der også været lige så mange, hvis ikke flere uofficielle slagsange og hyldestviser i forbindelse med store sportsbegivenheder.
Det er ikke kun de sange vi synger, når vi er så heldige at kunne være til stede ved de store kampe, men også dem, der er blevet indspillet og spillet i radioen og fjernsynet, men aldrig er blevet de officielle sange.
Hvem af os kender ikke ’Halli halli hallo, vi vinder i Mexico’? Det er ikke en sang, der på nogen måde er officiel, men vi kan den alligevel alle sammen og synger helhjertet med, når nogen begynder på den.
Fremtidens slag- og nationalsang?
Der er helt sikkert mange flere af den slags derude. Der er en tendens, der peger i retningen af at de officielle sange bliver mindre og mindre populære, mens det er de uofficielle og ofte mere humoristiske sange, der bliver hits hos den almindelige, danske fodboldfan.
Måske hænger det sammen med landsholdets dalende deltagelse i sangene, eller måske er det fordi sangene bliver mere og mere højtidelige og mindre sjove. Måske er det bare fordi vi gerne selv vil bestemme, hvilke sange der skal knyttes til de følelser og oplevelser vi har, når vi står og ser en kamp eller følger landsholdet på Tv.
I alle tilfælde findes der stadig både de klassiske og de nyere sange at lytte til, hvis du gerne vil i stemning, inden den næste store kamp. Hvilken en skal du høre?